گریس صنعتی

فیلترها

گریس چیست؟

فرایندهای مختلف صنعتی شامل  بسیاری از دستگاه ها و تجهیزات صنعتی هستند که از قطعات و سیستم های مختلفی تشکیل شده اند که این قطعات برای حرکت گرمایی تولید می کنند و با انتقال قدرت وارد شده به آن ها شروع به حرکت می کنند. حرکت این قطعات روی یکدیگر است و ممکن است هنگام انجام عملکرد به هم فشار وارد کرده و یا با یکدیگر برخورد کنند و اصطکاک به وجود بیاید. نیروی اصطکاک یک نیروی بازدارنده است که در طولانی مدت علاوه بر اتلاف انرژی، باعث گرم شدن قطعات شده و طول عمر آن ها را نیز کم می کند و در نهایت باعث خراب شدن آن ها و فرسایش سیستم خواهد شد. نقش روانکارها این است که مانع از فرسایش و ساییدگی قطعات موجود در سیستم شوند. یکی از این روانکارها گریس صنعتی است که در فرایندهای صنعتی نقش قابل توجه و موثری دارد.

معرفی انواع گریس صنعتی ، فروش و لیست قیمت


بیشتر بخوانید: انواع روانکارهای صنعتی و کاربردهای آنها


معرفی انواع گریس و کاربرد آنها

معمولا گریس صنعتی یا به تنهایی به عنوان روانکار مورد استفاده قرار می گیرد و یا با ترکیبات دیگر مخلوط می شود. همانطور که اشاره شد از گریس صنعتی برای روانکاری قطعاتی که هنگام کار به یکدیگر برخورد دارند استفاده می شود. در حالت عادی این ماده به صورت نیمه جامد یافت می شود و معمولا از مشتقات نفتی ساخته شده است.

یکی از مهمترین ویژگی هایی که این روغن باید داشته باشد، توانایی کار در محیط های دارای شرایط مختلف است و معمولا باید طوری ساخته شود که بتواند خواص خود را تحت شرایط مختلف حفظ کند.

https://rotopars.com/wp-content/uploads/2022/12/The-Grease-Experts_-Why-is-viscosity-important-in-grease-se.mp4

انواع گریس چیست؟

بهتر است بدانید که گریس ها دارای مدل‌های بسیار زیادی می‌باشند که در ادامه به معرفی انواع گریس به طور کامل پرداخته ایم:

گریس بر پایه کلسیم

به عنوان یکی از اولین گریس هایی که برای مصارف عمومی تولید شد، گریس کلسیم در کاربردهای مختلف مفید است. در کاربردهای صنعتی، خودروسازی و کشاورزی کمک می کند. علاوه بر این، مقاوم در برابر آب است و دارای ویژگی های خوبی برای محافظت در برابر زنگ زدگی و خوردگی است. با این حال، این گریس برای کاربردهای با دمای پایین ایده آل است.

گریس پایه کلسیم

گریس بر پایه بنتون

این گریس بر پایه خاک رس است زیرا با خاک رس بنتونیت تولید می شود. این یک “روان کننده غیر ذوب” است زیرا نقطه ریزش ندارد. خواص اولیه گریس بنتون شامل مقاومت بهتر در تغییر دما، محافظت عالی در برابر پارگی و سایش، تحمل آب عالی و پایداری برشی بهبود یافته است. قابل ذکر است که برای کاربردهای سنگین ایده آل است.

گریس کمپلکس سدیم

گریس کمپلکس سدیم بهترین گریس برای بارهای سنگین و کاربردهای با سرعت بالا است. عملکرد بالا، پایداری مکانیکی و مقاومت در برابر دمای بالا آن را به انتخاب شماره یک برای کاربردهای دریایی، صنعتی و تولیدی تبدیل کرده است. علاوه بر این، دارای پایداری عالی در برابر اکسیداسیون، مقاومت شیمیایی عالی و تحمل آب بالا است.

گریس پایه سدیم

گریس های چند منظوره

گریس های چند منظوره خواص دو یا چند گریس تخصصی را با هم ترکیب می کنند و می توانید آنها را در بیش از یک کاربرد استفاده کنید. گریس مبتنی بر لیتیوم یک نمونه عالی از گریس چند منظوره است. شما می توانید این را در هر دو در شاسی و یاتاقان چرخ خودرو استفاده کنید.

گریس مبتنی بر لیتیوم

گریس لیتیوم یکی دیگر از روان کننده های چند منظوره است که به دلیل پایداری، دوام و ویسکوزیته بالا شناخته شده است. این می تواند محافظت طولانی مدت در برابر خوردگی، اکسیداسیون، سایش و پارگی و دماهای شدید ارائه دهد. علاوه بر این، گریس های لیتیومی به دلیل مقاومت بالا در برابر آب و روانکاری عالی به خوبی مشخص می شوند. علاوه بر این، آنها می توانند فشار بالا را تحمل کنند.

گریس پایه لیتیم

قیمت گریس چقدر است؟

باید توجه داشته باشید که گریس‌های بسیار زیادی در برندهایب مختلفی در بازار وجود دارند که هر کدام از آن‌ها از کیفیت، اندازه و کاربرد متفاوتی برخوردار هستند؛ با توجه به اینکه قیمت گریس در بازار دارای نوسانات می‌باشد، شما عزیزان می‌توانید به راحتی با کارشناسان روتوپارس تماس حاصل فرمایید و به بررسی قیمت انواع گریس و ثبت سفارش خود بپردازید.

مزایای خرید گریس صنعتی

به طور کلی بر اساس قوام آنها طبقه بندی می شوند، گریس های روان کننده نیز بر اساس اجزای آنها گروه بندی می شوند. به همین دلیل است که بسته به اینکه روغن پایه معدنی، روغن پایه نیمه سنتتیک یا روغن پایه مصنوعی داشته باشند، به آنها گریس های معدنی، نیمه سنتتیک و تمام سنتتیک می گویند.

کاربرد روغن گریس

ساختار گریس صنعتی

گریس های صنعتی معمولا از سه جز اصلی تشکیل شده اند که در ادامه به بررسی ساختار گریس صنعتی پرداخته ایم:

روغن پایه منظور همان روغن های معمولی است که جزء اصلی تشکیل دهنده یک گریس صنعتی به حساب می آید. معمولا اگر روغن های معدنی در ساختار گریس ها باشند، نسبت باقی گریس ها و روغن ها از کارایی بالاتری برخوردار بوده و می توانند در شرایط مختلف دمایی تحمل و ظرفیت بالاتری داشته باشند. گریس هایی که پایه آن ها صابون باشند خود به سه دسته گریس های دارای صابون ساده، گریس های با پایه صابون مخلوط و گریس های با پایه صابون کمپلکس تقسیم می شوند.

ساختار گریس

عامل غلیظ کننده

همانطور که از نام عامل غلیظ کننده پیداست، این ماده به ایجاد حالت نیمه جامد و جامد گریس کمک می کند. معمولا در گریس ها برای عامل غلیظ کننده از صابون فلزی استفاده می شود. همچنین چربی های پیچیده و آلومینیوم، کلسیم، سدیم و… در گریس ها به عنوان عامل غلیظ کننده مورد استفاده قرار می گیرند.

اما طبق تحقیقات انجام شده، متخصصان به این نتیجه رسیده اند که اگر در دماهای بالا از عامل های غلیظ کننده بدون صابون استفاده شود، احتمال ذوب شدن آن ها پایین تر خواهد آمد و عملکرد بهتری خواهند داشت.

مواد افزودنی روغن گریس

این مواد به تقویت ویژگی های گریس صنعتی کمک می کند و باعث از بین بردن ویژگی های نامطلوب آن خواهد شد. عواملی مانند اکسیداسیون و اصطکاک، زنگ زدگی و…  عواملی هستند که این مواد افزودنی آن ها مهار می کند.

مشخصات انواع گریس صنعتی

ردیف
مدل گریس
روغن پایه
محدوده دما کارکرد گریس
مقاومت در برابر آب
توضیحات
1
صابون لیتیوم

سیلیکون

40 الی 170

مقاوم
مخصوص دماهای پائین و بالا
مخصوص فشارهای پائین و سرعت های کم تا نسبتا متوسط
2
صابون کمپلکس کلسیم

استر
40 الی 120

مقاوم
مقاوم در برابر بخار آب و دمای پایین
مناسب برای سرعت بالا
3
صابون کمپلکس باریم

استر
40 الی 120

مقاوم
مقاومت در مقابل بخار آب و مناسب برای سرعت بالا و دمای نسبتا پایین
4
صابون کمپلکس لیتیوم

استر
50 الی 160

مقاوم
قابل استفاده در محدوده های وسیع دما
5
صابون لیتیوم

استر
60 الی 160

مقاوم
گریس ژله ای/ مخصوص دماهای بالا و سرعت پایین
6
بنتون
معدنی
20 الی 160

مقاوم
گریس ژله ای/ مخصوص دماهای بالا و سرعت پایین
7
صابون کمپلکس آلومینیوم
معدنی
30 الی 140

مقاوم
مخصوص دما و فشار
قابلیت سرعت بالا
8
پلی اوره

معدنی
20 الی 160

مقاوم
مخصوص برای فشار و سرعت بالا
9
صابون کمپلکس باریم

معدنی
20 الی 120
مقاوم
مقاوم در برابر بخار آب. مناسب برای دما

10
صابون کمپلکس کلسیم

معدنی
30 الی 120

مقاوم
چندمنظوره و مناسب برای دما، فشار و سرعت بالا
11
صابون کمپکس سدیم

معدنی
30 الی 160

مقاوم تا c80

مناسب برای استفاده در دما و فشار بالا
13
صابون آلومینیوم

معدنی
20 الی 70

مقاوم
توانایی آب بندی مناسب در برابر آب
13
صابون کلسیم

معدنی
20 الی 70

مقاوم
توانایی آب بندی در برابر آب
14
صابون کمپلکس لیتیوم
معدنی
30 الی 140

مقاوم
مقاومت حرارتی بالا
15
صابون لیتیم

معدنی
30 الی 120
مقاوم تا c90

گریس چند منظوره
16
صابون سدیم

معدنی
20 الی 100


مقاوم نیست
با آب آمولسیون تشکیل شده است.

فرق بین گریس های صنعتی و روغن ها

همانطور که اشاره شد، گریس های صنعتی همگی از سه جزء روغن پایه، مواد افزودنی و عامل غلیظ کننده تشکیل شده اند. که قسمت اصلی آن نیز روغن پایه بوده که در قطعات نقش روان کننده را بر عهده دارد. اما میان گریس های صنعتی و روغن ها یک تفاوت وجود دارد و این تفاوت در وجود ماده غلیظ کننده است که باعث تغییر گریس ها به حالت جامد و نیمه جامد می شود در صورتیکه روغن ها فاقد عامل غلیظ کننده هستند.

تفاوت گریس صنعتی و روغن ها

هنگام انتخاب گریس صنعتی به چه ویژگی هایی باید توجه شود؟

هنگام خرید گریس صنعتی از نماینمدگی های فروش گریس بهتر است به بررسی چند ویژگی گریس صنعتی خود بپردازید که در ادامه این ویژگی ها شرح داده شده است:

زمان استفاده از گریس صنعتی

معمولا از گریس صنعتی زمانی استفاده می شود که روغن نتواند در شرایط خاص عملکرد بالایی داشته باشد در نتیجه برای انجام عملیات روانکاری از این ماده استفاده می شود. برای مثال برخی از ماشین آلاتی هستند که ممکن است در طولانی مدت کار نکنند و از آن ها استفاده نشود و یا برعکس، به صورت مداوم در حال کار هستند. گریس صنعتی با تشکیل یک لایه از ماده روان کننده خود می تواند عملکرد این تجهیزات را بالا ببرد.

حتی در برخی از ماشین آلات امکان دسترسی و روانکاری مداوم همه قطعات وجود ندارد چرا که این قطعات به راحتی در دسترس نیستند. این محصول می تواند بدون آن که نیاز باشد فردی به صورت مداوم اقدام به روانکاری آن کند، این کار را انجام دهد و به مدت طولانی دیگر نیازی به روانکاری آن قطعات غیر قابل دسترس نباشد.

یکی دیگر از کاربردهای گریس صنعتی، جلوگیری از ورود ذرات ریز و غبار و آلودگی ها به سیستم است و عبارتی نقش درزگیر را ایفا می کند.

کاربرد گریس صنعتی

می توان این ماده را نیز به محصول جامد یافت. به صورت کلی شرایط نگهداری گریس از روغن راحت تر است چرا که روغن ها برای نگهداری و اجرای عملکرد خود نیازمند تجهیزات پیچیده تری نسبت به گریس هستند.

گریس های روان کننده بسته به شرایط همیشه بهترین انتخاب نیستند. شرایط و محدودیت های فنی خاصی وجود دارد که روغن روان کننده را گزینه بهتری می کند. در اینجا چند نمونه آورده شده است:

  1. مکانیسم هایی که در آن روان کننده باید اتلاف گرما را فراهم کند.
  2. سرعت های بسیار بالا، جایی که روان کننده ای سبک تر مورد نیاز است.

این امکان وجود دارد که گریس هایی با کارایی بالا پیدا کنید که پایه های زیست تخریب پذیری دارند و در مواردی که پتانسیل ریزش تصادفی وجود دارد، مفید باشند.

همچنین گریس هایی با درجه مواد غذایی وجود دارند که می توانند در طول تولید با مواد غذایی در تماس باشند، بدون اینکه خطری برای مصرف کننده ایجاد کنند.

استفاده از روغن گریس

جمع بندی

از گریس صنعتی برای انجام کار روانکار سیستم ها و ماشین آلات صنعتی استفاده می شود. مواد اصلی تشکیل دهنده آن نیز روغن پایه، عامل غلیظ کننده و مواد افزودنی است که هر کدام در ایجاد قابلیت های مناسب گریس نقش موثری دارند. با توجه به اهمیت انتخاب بهترین گریس صنعتی برای تجیهزات صنعتی خود، می توانید با مشاوران و متخصصان مجموعه روتوپارس تماس گرفته و مشورت کنید.

سوالات متداول گریس صنعتی

گریس صنعتی چیست؟
گریس صنعتی از یک روان کننده مایع ترکیب شده با یک غلیظ کننده تشکیل شده است. این غلیظ کننده معمولاً صابونی است که با مواد افزودنی ترکیب می شود که به ویژگی های دیگر مانند چسبندگی و مقاومت در برابر خوردگی کمک می کند. گریس معمولاً در نقطه افت دما، بین 200 تا 500 درجه فارنهایت، مایع می شود.

گریس صنعتی از چه چیزی ساخته شده است؟
بیشتر گریس هایی که امروزه تولید می شوند از روغن معدنی به عنوان اجزای سیال خود استفاده می کنند. این گریس های مبتنی بر روغن معدنی معمولاً عملکرد رضایت بخشی را در اکثر کاربردهای صنعتی ارائه می دهند. در دمای افراطی (کم یا زیاد)، گریسی که از روغن پایه مصنوعی استفاده می کند، پایداری بهتری را ایجاد می کند.

چند نوع گریس صنعتی وجود دارد؟
عمدتاً سه نوع مختلف روانکاری در بازار موجود است: مرزی، مخلوط و فیلم کامل . هر نوع کاربرد متفاوتی دارد و برای محافظت در برابر سایش و پارگی به یک روان کننده ثانویه یا در برخی موارد مواد افزودنی درون روغن ها متکی هستند.

ماندگاری گریس صنعتی چقدر است؟
به طور کلی مدت زمان ماندگاری توصیه شده برای روغن ها و گریس ها معمولاً پنج سال است که به درستی در ظروف مهر و موم شده اصلی نگهداری شوند.

روتوپارس