روانکار صنعتی چیست؟

معرفی انواع روانکارهای صنعتی 

خرید گریس صنعتی

روانکاری صنعتی بخش جدایی ناپذیر از صنعت می باشد که توجه به آن می توان عملکرد دستگاه ها و در نتیجه بازده آن ها را تا چندین برابر افزایش دهد. زمانی که تمامی ماشین آلات کارخانه شما به درستی عمل کنند به تبع آن شاهد خواهد بود که سودآوری شما نیز افزایش پیدا خواهد؛ کرد.

راهنمای خرید روانکارهای صنعتی 

روانکارهای صنعتی ترکیبات پتروشیمیایی که به منظور تسهیل سازی حرکت نسبی میان سطوح در تماس با یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند. روانکاری صنعتی افزون بر کاهش اصطکاک موجب کاهش سایش میان آن دو نیز می شود. در صورت عدم استفاده از این محصولات در دراز مدت؛ متحمل هزینه های گزاف تری برای تعمیر قطعات ساییده شده دستگاه خواهید شد.

روانکار ها در انواع گوناگونی تهیه و به بازار عرضه می شوند. که می بایست برای داشتن بهترین عملکرد نمونه ای را تهیه کنید که با ملزومات تجاری شما تطابق داشته باشند. روانکارایی در ممانعت از زنگ زدگی و خوردگی مقاطع فلزی، آب بندی سیستم، انتقال انرژی هیدرولیکی و حرارت، جلوگیری تشکیل رسوبات روی قطعات سیستم و همچنین کاهش دادن اثرات ضربات ناگهانی نقش دارند.

تولید کننده روانکارهای صنعتی و روغن های صنعتی

حتما تاکنون نام روانکارهای صنعتی Industrial lubricants به گوشتان خورده است. از این محصول در صنایع مختلف برای کاهش میزان اصطکاک بین قطعات و سطوح مختلف استفاده می شود. ممکن است این سطوح به شکل ثابت باشند و یا متحرک اما برای یک روان کار صنعتی تفاوتی در عملکرد ایجاد نمی کند. به صورت کلی روان کارهای صنعتی دارای انواع مختلفی هستند که در جلوگیری از سایش بین قطعات و سطوح، نقش مهمی دارند و علاوه بر این وظیفه، در محافظت از قطعات و جلوگیری از خوردگی آن ها و کاهش مصرف انرژی تاثیر بسزایی دارند. که در ادامه این مقاله به بررسی معرفی مشخصات و قیمت انواع روانکارهای صنعتی  میپردازیم.

برند روانکارهای صنعتی

روغن بهران Behran

کاربرد روانکارهای صنعتی 

در نتیجه می توان وظایف روان کار صنعتی را به دسته های زیر تقسیم کرد:

  • کاهش تنش و اصطکاک میان قطعات و سطوح مختلف
  • کاهش مصرف انرژی
  • جا به جایی آلاینده ها
  • آب بندی قطعات
  • جلوگیری از خورندگی و فساد قطعات
  • افزایش قدرت موتور
  • محافظت از قطعات و جلوگیری از ایجاد رسوب در آن ها

انواع روانکارها

تاریخچه روانکارهای صنعتی

نیروی اصطکاک یکی از همان نیروهایی است که انسان ها در زمان های قدیم توجه ویژه ای به جلوگیری از این نیرو داشته اند و هزینه ها و انرژی زیادی صرف جلوگیری از این نیرو بر دستگاه های خود داشته اند. به همین دلیل نیز تلاش بالایی در غلبه بر این نیروی بازدارنده داشته اند. در نتیجه در طول تاریخ روانکارهای صنعتی مختلفی از جمله، گریس ها، روغن هیدرولیک، روغن ترمز و… به وجود آمدند و این تلاش ها برای کاهش مصرف انرژی و هزینه ها انجام می شد.

قبل از تولید روانکارهای صنعتی، بشر از روش های مختلفی برای غلبه بر نیروی اصطکاک استفاده می کرد. برای مثال برای حمل بارهای سنگین و آسانی در حمل آن ها، از سورتمه های مخصوصی استفاده می شد. همچنین طبق تحقیقات مختلف دانشمندان، در زمان های گذشته انسان ها، از روش های جالب دیگری مانند مخلوط آب و چربی جانوران و شن ها و… استفاده می کردند. که اکنون با توجه به تناسب قیمت انواع روانکارهای صنعتی  میتوان آن را به سهولت تهیه نمود.

روانکارهای صنعتی معمولا برای غلبه بر نیروی اصطکاک بین سطوح و قطعات مختلف در دستگاه ها استفاده می شود

انواع روانکارهای صنعتی

به صورت کلی روانکارها به دو دسته روانکارهای خودرو و روانکارهای صنعتی تقسیم می شوند که نوع صنعتی آن شامل سه دسته روغن های صنعتی، گریس ها و روانکارهای ویژه می باشد.

همچنین این روانکارها می توانند شامل حالت های مختلف جامد، نیمه جامد، مایع و گاز باشند.

روانکارهای صنعتی گازی شکل 

از این روانکارها معمولا کمتر از نوع مایع و جامد استفاده می شود اما به صورت کلی شامل بخارات مایعات، هلیم و… هستند که استفاده از این محصول معمولا در شرایط حرارتی بالا و یا بسیار پایین، و سرعت های بسیار بالا مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین به دلیل عدم تغییر گرانروی آن ها با تغییرات درجه حرارت و یکنواخت بودن آن ها در سرعت های بسیار زیاد، می توانند کاربردهای بالای صنعتی داشته باشند. به دلیل عدم وجود ناخالصی ها و میزان بسیار پایین اصطکاک در روانکارهای گازی، از این محصولات در تجهیزات مختلف پزشکی و دندانپزشکی، توربین های گازی و ماشین های ریسندگی و… استفاده می شود.

ویسکوزیته پایین و عدم نفوذ شیمیایی از ویژگی های دیگر روانکارهای صنعتی گازی شکل می باشد.

روانکارهای صنعتی مایع

روانکارهای صنعتی مایع (روانکارهای روغنی)

همانطور که اشاره شد، از پرکاربردترین آنها  می توان به روانکارهای مایع اشاره کرد که گستره استفاده بسیاری در صنایع مختلف دارند. این روانکارها شامل دو دسته روغن های سنتزی و روغن های معدنی هستند که هر دو نوع این روانکارها شامل مشتقات نفتی می باشند.

برای مثال در نوع روغن های معدنی، عملیات مختلف جداسازی بر روی نفت خام انجام می شود و طی یک واکنش شیمیایی تولید می شوند. در روغن های سنتزی نیز علاوه بر عملیات تفکیک، باید عملیات شیمیایی بیشتری صورت بگیرد تا این روغن ها به دست آیند.

به دلیل تعداد واکنش های شیمیایی که برای ایجاد روغن های سنتزی انجام می شود، بهای تمام شده آن ها نیز نسبت به روغن های معدنی بالا و در نتیجه قیمت آن ها نیز بیشتر خواهد بود. همچنین توانایی ها و کاربردهای روغن ها سنتزی بالا است اما میزان و موارد استفاده از روغن ها معدنی بیشتر است.

روغن های معدنی و صنعتی به صورت مصنوعی تولید می شوند و باید روی آن ها عملیات مختلف شیمیایی صورت بگیرد اما در طبیعت روغن های مختلف دیگری وجود دارند که به آن ها روغن های طبیعی گفته می شود که نسبت به روغن های سنتزی و معدنی راحت تر تجزیه می شوند . این  روغن ها می توانند از حیوانات مختلف و یا گیاهان و ماهی ها و… به دست آید که در زمان های گذشته معمولا برای امور مختلف از این روغن های طبیعی استفاده می شد.

با پیشرفت علم و افزایش تجهیزات، از نفت خام برای تولید روانکارهای صنعتی استفاده می شود. هزینه تولید روغن های طبیعی بالا بوده و نمی توان از آن ها در مدت زمان بالایی نگهداری کرد. اما با توجه به پایین بودن قیمت انواع روانکارهای صنعتی میتوانید این محصول را از مجموعه ما بخواهید.

روغن های معدنی و صنعتی

روانکارهای صنعتی نیمه جامد (روانکارهای گریسی)

نوع نیمه جامد آنها شامل انواع مختلف گریس ها مانند گریس های ساده، صابونی، نسوز، کمپلکس و… هستند که دارای گرانروی بالا بوده و برای نوع خاصی از روانکاری تولید و از آن استفاده می شود.

سه مولفه مهم برای تولید انواع گریس ها وجود دارد که شامل روغن، ضخیم کننده و افزودنی ها هستند.  در مدل های نیمه جامد مانند گریس ها، از اصلی ترین اجزاء در فرمولاسیون آن ها می توان به روغن های پایه و افزودنی ها اشاره کرد.  همچنین وظیفه اصلی ضخیم کننده نیز نگهداری از روغن های پایه و افزودنی ها می باشد. ضخیم کننده ها نیز معمولا باعث تولید ساختاری جامد به نیمه رسانا شده و معمولا برای گریس ها از ضخیم کننده هایی که بر پایه فلز هستند استفاده می شود. اصطلاحا به این نوع از ضخیم کننده ها، صابون فلزی گفته می شود.

گریس ها نسبت به روانکارهای صنعتی دیگر نیز کاربردهای فراوانی دارند و معمولا اکثر آن ها از روغن های معدنی که از مشتقات نفتی به دست می آیند، تولید می شوند.

افزودنی ها نیز نقش مهمی در بالا بردن خواص مطلوب در گریس را داشته و می توانند در روانکارهای صنعتی در کاهش خواص نامطلوب گریس ها نیز نقش بسزایی داشته باشند.

به صورت کلی گریس ها نه حالت جامد دارند و نه حالت مایع و معمولا در مواردی که نمی توان از روانکارهای صنعتی مایع استفاده کرد از گریس ها استفاده می شود. همچنین استفاده از گریس ها، کاربردهای فراوان دیگری نیز دارند.

روانکارهای صنعتی

روانکارهای صنعتی جامد

از روانکارهای صنعتی جامد معمولا تحت شرایط خاص که امکان استفاده از سایر روانکارهای صنعتی وجود ندارد استفاده می شود. این شرایط می تواند شامل خلاء، حرارت و فشار بسیار بالا و موارد مختلف دیگری مانند راکتورهای هسته ای و… باشد.

روانکارهای صنعتی جامد انواع مختلفی دارند و نوع گرافیت، تنگستن دی سولفید، میکا، تالک، مولیبونیوم دی سولفید و… از مهمترین روانکارهای جامد بوده و کاربردهای بسیاری نیز دارند.

روانکارهای صنعتی جامد در برابر شرایطی مانند خلاء و حتی در برابر انرژی های مختلف تابشی مانند اشعه های رادیو اکتیو بسیار مقاوم هستند که این ویژگی، یکی از مهمترین ویژگی های روانکارهای صنعتی جامد به شمار می رود .

چه موادی در روانکارهای صنعتی است؟

روانکارها در صنعت بر مبنای دو پایه گیاهی و نفتی ساخته می شوند. منشا نمونه های گیاهی فرآوری گیاهانی چون کلزا، خردل و کاستور به همراه افزودنی های خاص می باشد. از ویژگی های مثبت آن می توان به قابلیت تجزیه بیولوژیکی آن اشاره کرد. اما تولید این مدل روانکارها نیاز به صرف هزینه زیادی دارد و نمی توان در طولانی مدت از آنها استفاده کرد.

 در کوره های تقطیر نفت خام با دریافت مواد مضری چون فسفر، گوگرد و اضافه نمودن ترکیبات خاص روانکار های صنعتی بر پایه نفتی تهیه می شود. نمونه های نفتی دسته گسترده از روغن های مخصوص ماشین آلات صنایع و داخل منزل را پوشش می دهد. این افزودنی باعث پایداری ویسکوزیته روغن و مقاوم نگه داشتن آن در برابر نوسانات بالای حرارتی و حفظ ماهیت فیزیکو شیمیایی آن در شرایط های ویژه ی تجاری می شود.

از آنجایی که در استفاده  و تولید انرژی از منابع نفتی در جهان با محدودیت هایی روبرو هستیم، صنعتگران برای روانکاری صنعتی به  سراغ جایگزینی مشتقات گیاهی به جای نفتی رفته اند.

قیمت انواع روانکارهای صنعتی

برای اطلاع از قیمت انواع روانکارهای صنعتی  با کارشناسان مجموعه روتوپارس تماس حاصل نمایید.

بررسی کاربرد روانکارهای صنعتی

می توان به یقین گفت که صنعتی در جهان وجود ندارد که نیازمند استفاده از روانکار صنعتی نباشد. به گونه ای که امروزه صنعت روانکاری  به جز جدایی ناپذیر صنایع ماشینی تبدیل شده است. روز به روز بیشتر به اهمیت استفاده از آنها در بهینه سازی مصرف، حفاظت از الزامات تجاری، کاهش هزینه و… بیشتر پی می برند. از جمله کاربرد های روانکاری صنعتی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • انتقال انرژی گرمایشی
  • انتقال قدرت هیدرولیکی
  • بالا نگهداشتن راندمان موتور
  • خاصیت تمیز و پاک کنندگی رسوبات
  • آب بندی سیستم در بین فواصل موجود
  • بالا بردن عمر مفید ماشین آلات صنعتی
  • جلوگیری از فرسایش و خوردگی سطوح
  • مقاوم سازی ماشین آلات در برابر ضربه و فشار
  • ممانعت از اکسیداسیون و زنگ زندگی سطوح فلزی
  • جلوگیری از تشکیل رسوبات با تعلیق ذرات ناخالص
  • کاهش هزینه های مربوط به تعمیرات و تعویض قطعات

مزایای استفاده از روانکارهای صنعتی چیست؟

ساده ترین و کم هزینه ترین راهکاری که برای بالاتر بردن راندمان کاری در صنعت پیش روی شماست؛ استفاده از روانکار های صنعتی مناسب می باشد. با روانکاری صنعتی ضمن آنکه از آسیب دیدن قطعات جلوگیری می کنید؛ کارکرد و بهره وری ماشین آلات را افزایش می دهید.

استفاده از روانکار ها فواصل زمانی بین هر دور سرویس دستگاه ها را طولانی تر و عملکرد آنها را بهینه تر می کند. روانکار ها با جذب و انتقال حرارت و خنکی دستگاه در صرف انرژیی نیز صرفه جویی می کنند.

روانکار به گونه ای طراحی شده اند که از دستگاه در برابر نوسانات شدید دمایی، بارهای سنگین و تحمل فشار، برخورد یا ضربات ناگهانی و اکسیداسیون سطوح فلزی محافظت کنند. از دیگر مزایا آن می توان به این نکته اشاره کرد که روانکاری صنعتی با بالا نگه داشتن راندمان، قدرت و عملکرد موتور را افزایش می دهند.
استفاده درست از این محصولات منجر می شود که عمر مفید الزمات شما بالاتر برود. ضمن آنکه احتمال آسیب پذیری دستگاه را کاهش داده و در کل بخش زیادی از هزینه های مربوط به تعمیرات یا خرید دوباره تجهیزات را کاهش می دهد.

نتیجه گیری

 در مطالب فوق سعی شد به مهمترین ویژگی ها و خصوصیات یک روانکار صنعتی اشاره شد. هم اکنون شما می توانید با ورود به سایت ؟ و بازدید از انواع بهترین و با کیفیت ترین روانکارها به بهترین نمونه مناسب  ماشین آلات صنعت خود را تهیه فرمایید.

همانطور که اشاره شد، از روانکارهای صنعتی معمولا برای غلبه بر نیروی اصطکاک بین سطوح و قطعات مختلف در دستگاه ها استفاده می شود. این روانکارها علاوه بر نقش جلوگیری از کاهش نیروی اصطکاک، در کاهش فرسودگی زود هنگام تجهیزات و مصرف انرژی و افزایش توان موتور و بهره وری بالای آن نقش مهمی را ایفا می کنند. می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از نحوه انتخاب روانکار مناسب تجهیزات و دستگاه های خود، با مشاوران و متخصصان مجموعه روتوپارس تماس بگیرید.

سوالات متداول درباره روانکار صنعتی

این روانکار مناسب باید دربرابر حرارت و اکسید شدن مقاوم باشد. از گرانروی مناسب و ضریب اصطکاک کم برخوردار باشد و خاصیت پاک کنندگی نیز داشته باشد.

شاخص گرانروی سنجش نسبت گرانروی به تغییرات دما می باشد. که هر قدر رقم آن بالاتر باشد، گرانروی روغن کمتر و در نتیجه کیفت روغن از سطح پایین تری برخوردار است.

چون از نفت پالایش یافته اند هنوز ویژگی های لازم به منظور استفاده در صنایع ماشین آلات را ندارند تا مقاومت در برابر شرایط سنگین کار، حرارت و فشار را فراهم کنند.

به طور کلی روانکارهای صنعتی شامل مواردی همچون روغن‌های انتقال حرارت، روغن‌های ترانسفورماتور، روغن‌های توربین، روانده دنده و … می‌باشد.

دیدگاه کاربران درباره مطلب

  • آرش میرزایی

    سلام من یه تعداد تجهیزات پزشکی دارم باید از چه نوع روانکاری براشون استفاده کنم؟میشه توضیح بدید و قیمت انواع روانکارهای صنعتی رو لطف کنید بگید

    • مدیر وبسایت

      با سلام و احترام
      میتوانید برای تجهیزات پزشکی خود از روانکارهای صنعتی گازی شکل استفاده کنید به خاطر عدم وجود ناخالصی و میزان اصطکاک بسیار پایین در روانکارهای گازی , از این نوع استفاده کرده و برای اطلاع از قیمت انواع روانکارهای صنعتی میتوانید با کارشناسان مجموعه روتوپارس تماس بگیرید.

روتوپارس