درایر تبریدی

فیلترها

درایر تبریدی چیست؟

درایر تبریدی یک نوع خشک کننده هوای فشرده است که فرآیند خشک کردن توسط سردسازی هوای فشرده شده انجام می پذیرد. در این روش درایر تبریدی دمای هوای فشرده درون درایر به حد استاندارد نقطه شبنم می رسد و رطوبت آن از هوا گرفته می شود. حذف رطوبت موجود از هوای فشرده خشک کن از زنگ زدگی خطوط لوله هوای فشرده و وارد آمدن آسیب به ابزارهای پنوماتیکی که از هوای فشرده استفاده می کنند جلوگیری کند. این تجهیز یک قطعه ضروری در انواع کمپرسورهای هوای فشرده، از جمله کمپرسورهای پیستونی و اسکرو است.

درایر تبریدی


بیشتر بدانید: راهنمای خرید کمپرسور باد پیستونی


مولفه های مهم در هنگام خرید درایر برای کمپرسور

اولین نکته مهم در هنگام تهیه درایر توجه به میزان دبی هوای خروجی از کمپرسور باد هوای فشرده است. دومین نکته مهم برای انتخاب درایر دمای محیط و همینطور میزان رطوبت براساس اقلیم می باشد. سومین نکته مهم برای انتخاب یک درایر مناسب برای کمپرسور دمای هوای خروجی از کمپرسور است.

درایر تبریدی یک خشک کننده

نکات قابل اهمیت در خرید رطوبت گیر کمپرسور

به منظور انجام صحیح  و کامل فرایند جذب و حذف رطوبت در کمپرسور همواره توصیه می شود ظرفیت درایر فشرده ساز، بیست درصد بیشتر از ظرفیت کمپرسور در نظر گرفته شود. همچنین محلی که درایر کمپرسور و تجهیزات جانبی نصب می شود باید از تابش مستقیم نور خورشید دور باشد و همچنین هوای ورودی به آن باید بدون گرد و غبار و خشک باشد. همواره می بایست از خطوط انتقال هوای فشرده با ظرفیت مناسب استفاده کرد. علاوه براین هنگام انتقال و نصب درایر کمپرسور باید از وارد شدن ضربه به درایر جلوگیری کرد. برای افزایش راندمان درایر بهتر است قبل از آن تله آبگیر کمپرسور استفاده شود.

قیمت درایر تبریدی-درایر تبریدی چیست

اجزای درایر تبریدی

خشک کن های تبریدی از اجزای متعددی تشکیل شده اند. خشک کن، مبدل گرمایی، کندانسور، لوله مویی، رسیور و شیر مبدل گرمایی. این تجهیزات در گذشته با گازهای فریونی کار می کردند، اما مطابق با قوانین محیط زیست بین المللی برای حفاظت از لایه ازون به تدریج گازهای فریونی حذف شده و جای خود را به گازهای دوستدار طبیعت دادند. همچنین خشک کن تبریدی به علت ساختار خود رطوبت هوا را حذف می کند؛ اما سایر ناخالصی های موجود در هوای فشرده باقی می مانند که ممکن است به ماشین آلات حساس آسیب وارد کند. برای حل این مشکل همواره متخصصین توصیه می کنند که پس از خشک کن  تبریدی از میکروفیلتر نیز استفاده شود.

بررسی خصوصیات درایر تبریدی

درایر تبریدی refrigeration dryer عملکرد ساده ای دارد و ساختار و عملکرد آن به شکلی است که مانع ایجاد رسوب در تجهیزات و لوله ها می شود. در صنعت لوازم پنوماتیک کیفیت هوای فشرده  ای که در استفاده می شود مبحث بسیار مهم و از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در صورت وجود رطوبت در هوای فشرده  مشکلات بسیاری  برای لوازم پنوماتیک به وجود خواهد آمد.

نکات حائز اهمیت در خرید رطوبت گیر

وظایف خشک کن تبریدی

درایر جلوی ورود رطوبت به ماشین آلات  صنایع دارویی، شیمیایی و غذایی را می گیرد. حذف رطوبت از هوای فشرده مانع اکسید شدن و زنگ زدن و خوردگی قطعات و ماشین آلات استفاده کننده هوای فشرده جلوگیری می کند.

اصول نصب و خشک کن تبریدی پس از کمپرسور اسکرو

به منظور نصب خشک کن تبریدی در یک سیکل هوا فشرده باید یک فضای مسقف و دور از هرگونه گرد و غبار و تابش از نور خورشید تهیه کرد و خشک کن تبریدی را در نزدیکی کمپرسور و البته پس از آن نصب کرد. جهت افزایش راندمان مجموعه فشرده ساز توصیه می شود همواره ظرفیت خشک کن به میزان 20% از کمپرسور بیشتر باشد. دمای محل قرارگیری و همچنین نصب خشک کن کمپرسور باید بین 7 تا 45 درجه سانتی گراد باشد ضمنا دمای هوای فشرده هنگام ورود به درایر باید از 50 درجه سانتی گراد کمتر باشد.

در محل نصب پایه های خشک کن هرگز حذف نشود، زیرا پایه ها نقش لرزه گیر نیز دارند و به سلامت دستگاه کمک می کنند. خشک کن های تبریدی باید در مقابل جبهه هوای گرم یا سرد محیط اطراف محافظت شوند. ساختمان خشک کن تبریدی به نحوی طراحی شده است که فقط رطوبت را حذف می کند و سایر ذرات در هوا باقی می مانند، بنابراین نصف میکرو فیلترها ضروری است. به منظور لوله کشی تاسیسات هوای فشرده حتما باید از لوله های ضد زنگ و با قابلیت تحمل فشار استفاده کرد و استفاده از شیلنگ به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

خشک کن تبریدی

نحوه عملکرد خشک کن تبریدی

غالبا دمای هوای خارج شده از کمپرسور به میزان ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتی گراد بالا از هوای محیط اطراف آن می باشد. هوای فشرده شده در هنگام خروج از کمپرسور ابتدا وارد مبدل حرارتی گردیده که دمای آن کاهش پیدا کند، در مرحله بعد پس از کاهش دمای هوای فشرده شده تا میزان مناسب، آن را وارد اواپراتور می کنند و در این مرحله دمای آن تا ۳ درجه سانتی گراد کاهش می یابد. در مرحله بعد بخار موجود در هوا به مایع تبدیل می شود و توسط شیر برقی از سیستم خارج می شود. در مرحله آخر هوای خشک پس از رد از مبدل حرارتی دوباره گرم شده و یک جریان هوای خشک و با دمای مناسب فراهم می گردد.

سرویس و نگهداری خشک کن تبریدی

درایر تبریدی باید هفته ای دو تا سه مرتبه توسط هوا با فشار مناسب تنظیف شود. تنظیمات اولیه دستگاه که توسط سازنده و شرکت نصب انجام شده بهینه ترین حالت ممکن است و نباید بدون هماهنگی و مشورت تغییر داده شود. دمایی که درایر در آن کار می کند بسیار مهم است بنابراین باید به صورت پیوسته دمای کمپرسورخانه مورد بررسی و کنترل قرار گیرد. عمر مفید میکروفیلتر استفاده شده در سیستم تبریدی به میزان 5000 ساعت و حداکثر 6 ماه می باشد که هر کدام زودتر فرا رسید باید نسبت به تعویض فیلتر اقدام کرد. جهت تخلیه ایمن آب خارج شده از خشک کن می بایست از لوله کشی مناسب استفاده کرده، در صورتی که از شیلنگ برای این منظور استفاده می شود باید مراقب بود تا شیلنگ تخلیه دچار تا خوردگی نشود.


بیشتر بدانید: خرید درایری جذبی با قیمت مناسب


انواع خشک کن درایر تبریدی

به طور کلی دستگاه خشک کن تبریدی در دو دسته غیر چرخشی و چرخشی طبقه بندی می شود.

نحوه عملکرد خشک کن تبریدی

خشک کن های غیر چرخشی درایر تبریدی

خشک کن های غیر چرخشی رایچ ترین نوع دستگاه خشک کن تبریدی است که به دلیل راندمان بالا و ارزان قیمت بودن استقبال زیادی از آن می شود.

خشک کن های گردشی درایر تبریدی

خشک کن گردشی قابلیت تنظیم میزان سرما سازی  بر اساس هوای مصرفی را دارند که این ویژگی باعث شده در مصرف انرژی صرفه جویی شود، اما به دلیل قیمت تمام شده بالای این مدل خشک کن از آنها استقبال نمی شود.

قیمت درایر تبریدی چقدر است؟

باید توجه داشته باشید که درایرهای تبریدی در برندها و مدل‌ها مختلف در بازار تولید و عرضه می‌شوند که همین امر در متغییر بودن قیمت این محصول دارای اهمیت بسیار زیادی است؛ جهت اطلاع از قیمت درایر تبریدی می‌توانید با کارشناسان روتوپارس تماس حاصل نمایید و از مشاوره رایگان خرید درایر نیز بهره مند شوید.

درایر تبریدی چه ویژگی هایی دارد؟

مروزه استفاده از هوای فشرده در تمامی صنایع رایج شده است. برخی از این صنایع به تجهیزات حساسی مجهز هستند که رطوبت باعث خرابی در سیستم می شود و برخی دیگر از صنایع همانند پزشکی و غذایی به هوای خشک و بدون رطوبت و روغن نیاز دارند.

از طرفی می دانیم هوای خروجی از درایر تمیز نیست و شامل ذرات گرد و غبار و رطوبت و روغن می باشد  همچنین این ذرات  تا زمانیکه دمای هوا بالا باشد قادر به همراهی هوای فشرده هستند.

بنابراین درایر تبریدی به واسطه سیستم تبریدی تعبیه شده درون آن باعث کاهش دمای هوای فشرده تا 1 درجه سانتیگراد می باشد در نتیجه رطوبت از هوا شده شده وهوا کاملا خشک می شود حال دمای هوا افزایش می یابد.

نقطه شبنم در درایرهای تبریدی به چه معنا است؟

رطوبت تنها در زمانیکه دمای هوا بالا باشد قادر به هراهی هوا می باشد. در نتیجه هر چقدر دما کاهش پیدا کند این همراهی کمتر می شود. در نقطه ای که رطوبت قادر به همراهی با هوا نمی باشد نقطه شبنم می گویند.

نقطه شبنم در درایرهای تبریدی به علت خطر یخ زدگی، بزرگتر از صفر درجه سانتی گراد می باشد. بسته به نوع سیستم تبریدی درایر این مقدار بین 1 تا 7 درجه سانتی گراد می باشد. که در حالت ایده آل یعنی 1 درجه سانتی گراد، مقدار رطوبت موجود در هوا 0.02 گرم در مترمکعب می باشد.

سوالات متداول درایر تبریدی

برند های معتبر درایر تبریدی چه می‌باشند؟
تمامی درایر های تبریدی موجود در بازار بر مبنای سیستم تبریدی می باشد. تفاوت درایر برند های مختلف در کیفیت تجهیزات اصلی بکار رفته در سیستم تبریدی و آپشن های آن می باشد. برند هایی همچون فینی،  آبک و فلوایر ایتالیا، میکروپور و آرنیکا ترکیه در بازار ایران موجود می باشند.
این درایرها به علت خدمات پس از فروش و کیفیت تجهیزات استفاده شده در درایرهای خود از محبوبیت بیشتر در بازار برخوردار هستند. در میان این برند ها،  شرکت میکروپور ترکیه توانسته با میکروفیلتر داخلی  و همچنین سیستم کنترلی  در صدر این لیست قرار گیرد.

نحوه راه اندازی درایر تبریدی چگونه می‌باشد؟
برای نصب درایر تبریدی تنها لازم است شیرهای ورودی و خروجی را نصب کنید؛ حال باید حداقل 4 ساعت صبر کنید تا گاز مبرد داخل کمپرسور سیکل تبریدی ته نشین شود. اما در مصرف های بعدی باید درایر را 20 دقیقه قبل از مصرف روشن کنید بعد از آن شیر ورودی به درایر را آرام باز کنید.

کاربرد درایر تبریدی چیست؟
درایرهای تبریدی در جاهایی ک به هوای خشک و تمیز نیاز داریم مورد استفاده قرار می گرد. اما عموم استفاده این دستگاه در صنایع پزشکی، غذایی، رنک کاری، لیزر، تجهیزات صنعتی حساس به رطوبت و جک های پنوماتیکی کاربرد دارد.

روتوپارس