سردخانه بالای صفر درجه

قیمت تجهیزات سردخانه بالای صفر

در این مقاله قصد داریم به معرفی سردخانه بالای صفر درجه پرداخته و نکات مهم تاسیس آن، عملیات مورد نیاز برای رسیدن به دمای مطلوب و… را مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم.

در زمان های قدیم بسیاری از افراد به دنبال مکانی سرد برای نگهداری از مواد غذایی و سایر مواد فاسد شدنی خود بودند. در آن زمان مردم تمامی کالا و محصولاتی که نیاز به هوای سرد داشتند در مکان هایی به نام سردابه قرار می دانند و یا آن ها را دفن می کردند. اما با پیشرفت علم سیستم ها و تجهیزات سرمایشی اختراع شدند که با وجود آن ها دیگر نیازی به دفن مواد غذایی وجود نداشت. با گذر زمان و ظهور تکنولوژی های جدید تر، دستگاه های تیبریدی وارد کارشدند و همین موضوع دلیلی شد بر محک کشورها از لحاظ فناوری و سنجش میزان انجماد مواد غذایی.

سردخانه چیست؟ ( تفاوت سردخانه بالای صفر درجه با سردخانه زیر صفر درجه)

به صورت کلی سردخانه ها شامل تأسیسات و سیستم ها و تجهیزات مختلفی هستند که از آن ها برای نگهداری و محافظت از مواد غذایی فاسد شدنی، مواد کشاورزی، گیاهی، دارویی که قابلیت فاسد شدن را دارند استفاده می شود. هدف اصلی نگهداری این مواد در سردخانه ها نیز طول عمر بیشتر آن ها و حفظ کیفیت مواد است.

اما برای نگهداری همه ی موادی که قابلیت فاسد شدن دارند از یک شرایط دمایی و محیطی استفاده نمی‌شود چرا که هرکدام شرایط متفاوتی برای نگهداری دارند. به همین منظور متخصصان سردخانه ها را به سه دسته کوتاه مدت، بلندمدت و یا انجماد تقسیم بندی کردند. در تقسیم بندی دیگر نیز این سردخانه ها را به سردخانه های بالای صفر درجه، سردخانه زیر صفردرجه، تونل انجماد و سردخانه دو مرحله ای تقسیم بندی کردند.

در این مقاله اختصاصا به معرفی سردخانه بالای صفر درجه خواهیم پرداخت.

سردخانه بالای صفر درجه چیست؟

به صورت کلی سردخانه ها انبار مواد غذایی و… هستند که با دمای ثابت خود از فاسد شدن و افت کیفیت مواد غذایی جلوگیری کرده و در نهایت باعث افزایش طول عمر آن ها خواهد شد. در سردخانه های بالای صفر درجه و انواع دیگر سردخانه ها، تجهیزات مختلفی تعبیه شده است تا  دمای محیط را تا حد مطلوبی پایین رسانده و ثابت نگه دارند. تنظیم دمای هر سردخانه متناسب با نوع محصولاتی است که در آن سردخانه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سردخانه بالای صفر درجه سردخانه ای است که در آن برای عملیات سردکردن از سیستم تیبرید تراکمی بهره گرفته می شود. این سرد خانه با تجهیزات و سیستم خود دمای محیط را بالای صفر درجه و به صورت ثابت نگه داشته تا تمامی موادی که نیاز به دمایی ثابت و بالای صفر درجه برای نگهداری دارند در آن قابلیت نگهداری را داشته باشند . بسیاری از داروها، سبزیجات، لبنیات، میوه‌ها و هر محصول دیگری که به دمای بالای صفر درجه احتیاج داشته باشد در این سردخانه ها نگهداری می شوند.

برای مثال میوه انار را در نظر بگیرید. این میوه اگر در سردخانه هایی با دمای ۳ تا ۵ درجه سانتی‌گراد نگهداری شود، قابلیت این را دارد که تا سه ماه تازه بماند.

سیکل تیبریدی تراکمی که در سردخانه های بالای صفر درجه از آن استفاده می شود، از ۴ مرحله مهم برای انتقال گرمای محیط به بیرون و پایین آمدن دما و رسیدن به نقطه مناسب و مطلوب تشکیل شده است.

در این سیکل عمل مبرد اتفاق افتاده که به معنی تغییر حالت سیال است.

مرحله اول

مرحله اول مرحله تراکم است که در این مرحله مبرد باید توسط دستگاهی به نام کمپرسور که وظیفه فشرده کردن هوا را بر عهده دارد، متراکم شود و با افزایش فشار در دمای بالا تقطیر شود.

مرحله دوم

در این مرحله مبرد باید تقطیر شده و به مایع تبدیل شود. این کار توسط کندانسور انجام شده و تمامی دمای بالا و حرارت آن از بین می رود و عمل تقطیر اتفاق می افتد. نام دیگر کندانسور، چگالنده است.

مرحله سوم

شیر انبساط یکی از قطعات لازم برای مرحله سوم یعنی مرحله انبساط است که مبرد توسط این شیر، فشار خود را از دست داده و در نهایت در دمای پایین یعنی همان دمای سردخانه، تبخیر می شود.

مرحله چهارم

در مرحله آخر تبخیر اتفاق خواهد افتاد. یک اوپراتور در داخل سردخانه وجود دارد که  این سیکل درون اوپراتور اتفاق می‌افتد. زمانی که مبرد تمامی حرارت فضای سردخانه را به خود جذب کرد، تبخیر شده و این حرارت از سردخانه به بیرون انتقال پیدا خواهد کرد.

در نتیجه چهار جزء مهم برای اجرای سیکل تیبرید تراکمی، اوپراتور، کندانسور، کمپرسور و شیر انبساط است که در هر یک از این مراحل یکی از این اجزاء برای تکمیل عملیات استفاده می شود.

همچنین مبردهای مختلفی برای اجرای فرایند سیکل استفاده می شود . مبردهای فریونی یا آمونیاکی برای سردخانه های بالای صفر درجه استفاده می شود.

ضریب هدایت مبرد نیز برای بالابردن سرعت انتقال حرارت در کندانسور و اوپراتور مهم است.

اکثر مبردها دارای نقطه انجماد پایین هستند و دمای انجماد آنها باید زیر دمای کارکرد سیستم باشد.

رعایت چه نکاتی برای طراحی سردخانه بالای صفر درجه توصیه می شود؟

یکی از مهمترین عواملی که باید در طراحی سردخانه بالای صفر درجه مورد بررسی قرار گرفته و رعایت شود، جنس دیواره های آن است. دیواره ها باید طوری طراحی شوند که حرارت بیرون را به داخل انتقال ندهند. نوع سردخانه نیز با توجه به نیاز و تعداد محصولات می‌تواند به صورت کانکسی و یا ثابت طراحی و ساخته شود.

قبل از طراحی سردخانه بالای صفر درجه باید نوع محصولاتی که قرار است در آن نگهداری شود، مشخص شده باشند تا دمای مناسب با توجه به نکات مهم و استانداردهای محافظت و نگهداری از همان مواد غذایی، دارویی و… مشخص شود.

در نهایت نیز عوامل دیگری وجود دارند تا ظرفیت سردخانه را مطابق با این عوامل به دست آورند. برای مثال تعداد محصولاتی که قرار است در این محیط نگهداری شوند و یا ابعاد و حجم محصولات و… همگی در تعیین این عوامل تاثیر گذار و مهم هستند.

جمع بندی

می توانید برای مشاوره جهت انتخاب و نصب و راه اندازی سردخانه بالای صفر درجه مورد نظرتان با متخصصین مجموعه ما تماس گرفته و از آن ها مشاوره دریافت کنید.

 

دیدگاه کاربران درباره مطلب

دیدگاهی ثبت نشده!

روتوپارس