هوادهی استخر پرورش ماهی چیست؟

اگر اکسیژن کافی برای تنفس در آب وجود نداشته باشد حتی ماهی ها هم می توانند غرق شوند. برای تنفس ، آنها به هوادهی نیاز دارند ، به فرآیند افزودن اکسیژن و مخلوط کردن آب و هوا با یکدیگر هوادهی گفته می شود ،هدف از این کار بالا بردن میزان اکسیژن موجود در آب بوده و همچنین اکسیژن مصرفی و مورد نیاز آبزیان نیز تأمین می‌گردد. این عمل توسط دستگاه های مکانیکی صورت می گیرد؛ در ادامه قصد داریم به معرفی نحوه هوادهی در استخر پرورش ماهی به طور کامل بپردازیم.

از دیگر اهداف و مزایای استفاده از پمپ هوادهی در استخر های پرورش ماهی می‌توان به خروج گازهای نامطلوب ، کاهش گونه های نامطلوب ، یکنواختی حرارتی ، جلوگیری از تجمع مواد زاید در بستر، چرخش آب و بهبود شرایط کوددهی و آهک پاشی اشاره نمود.

هوادهی استخر پرورش ماهی

انواع هواده مناسب برای استخرهای پرورش ماهی

انواع هواده پرورش ماهی شامل :

  • هواده پدل ویل
  • هواده اسپلش
  • هواده ایرجت
  • هواده فورس
  • هواده ونچوری

انواع هواده استخر پرورش ماهی

هواده پدل ویل

این دستگاه دارای پروانه های پدالی شکلی بوده که عمود بر سطح آب قرار گرفته و می چرخند ، این چرخش موجب پرتاب شدن آب استخر به صورت قطرات ریز به سمت بالا شده و باعث مخلوط شدن هوا با آب می شود )و در نتیجه بخشی از اکسیژن هوا را در آب حل می نماید( که در نتیجه میتوان گفت این چرخش اکسیژن تولید می کند .

دستگاه هواده پدل ویل که با نام پارویی نیز شناخته می شود به دلیل شناور بودن رو سطح آب کارایی بیشتر و مناسب تری برای هوادهی در استخر های پرورش ماهی گرم آبی و همچنین پرورش میگو دارد . استفاده از دستگاه هواده پدل ویل بیشتر برای استخر های خاکی رواج دارد زیرا بستر استخر های خاکی را تخریب نمی کند. همچنین با توجه به عملکرد دستگاه در دور پایین، طول عمر بالا و فرسایش کمتریی دارد و به آبزیان نیز آسیبی نمی رساند.

طراحی و تولید دستگاه هواده پدل ویل در دو مدل 4 و 6 پروانه ای بوده و مقدار اکسیژن انتقالی این دستگاه 2.59 کیلوگرم در ساعت می باشد که 36 درصد از حد استاندارد بیشتر است و بازدهی قدرت آن معادل 1.71 کیلوگرم اکسیژن در ساعت به ازای هر کیلووات می باشد.

بهتر است بدانید که در سیستم های هوادهی فاضلاب نیز، در بعضی از مواقع از هواده های پدل ویل استفاده می‌شود.

مزایای دستگاه هوادهی پدل ویل:

استفاده از هواده پدل ویل برای استخرهای پرورش ماهی دارای مزایای بسیار زیادی می‌باشد که در ادامه به بررسی چند مورد آن پرداخته ایم:

  • ایجاد جریان افقی وعمودی در آب
  • تاثیر در بالا رفتن کیفیت آب جهت کاهش گازهای موجود در آب
  • عدم صدمه زدن به آبزیان
  • مصرف انرژی کم و بازدهی مناسب
  • قیمت مقرون به صرفه
  • گل آلود نکردن آب
  • پاک سازی آب از برخی سموم
  • کاهش آلودگی در آب های کم عمق
  • نصب و راه اندازی راحت
  • سهولت در نگهداری
  • مصرف بهینه برق

هواده پدل ویل

ویژگی دستگاه هواده پدل ویل

همانطور که گفته شد دستگاه پدل ویل یکی از دستگاه های خوب هوادهی در استخر پرورش ماهی است که در ادامه ویژگی‌های این دستگاه را شرح داده ایم:

  • استفاده از الکتروموتور سه فاز
  • درجه حفاظت موتور پدل ویل: 68IP
  • دور موتور: 112 دور در دقیقه
  • دارای پره های قاشقی با آبگیری حجم زیاد
  • شخصی سازی برای مزرعه دار
  • دارای شناور پلی اتیلن
  • دارای پره و چرخ دنده و پایه نگهدارنده مقاوم در برابر ضربه، خورندگی، ساییدگی

مقدار اکسیژن دهی دستگاه هواده پدل ویل

باید توجه داشته باشید که مفدار اکسیژن دهیریال دستگاه پدل ویل با توجه به شوری آب منتفاوت است معمولا اکسیژن دهی در آب با شوری صفر 2400 تا 2700 گرم در ساعت است و هوادهی با شوری 11 درصد 3300 تا 3700 گرم در ساعت می‌باشد.

لهتر است توجه داشته باشید که اکسیژن دهی دستگاه پدل ویل برای استخر های پرورش ماهی در آب با شوری 22 درصد 4000 تا 4500 گرم در ساعت است و قدرت ایجاد جریان سازی آب نیز 40 متر می‌باشد.

کاربرد دستگاه هواده پدل ویل برای هوادهی استخر های پرورش ماهی چیست؟

به طور کلی از دستگاه پدل ویل در استخر های پرورش ماهی کاربرد بسیار زیادی دارد به طوری که معمولا از این دستگاه در استخر های خاکی در انواع حجم نگهداری، حوضچه های نگهداری آب کشاورزی دو منظوره، استخر های پیش ساخته، آب پشت سد ها و دریاچه های مخصوص پرورش انواع آبزیان و قفس پرورش ماهی استفاده می‌شود.

هواده اسپلش برای هوادهی استخر پرورش ماهی

هواده اسپلش علاوه بر مکانیزم ساده قدرت بالایی در هوادهی دارد این دستگاه جزو هوادهنده های سطحی بوده که با استفاده از پمپ آب را از عمق  مکش کرده و در هوا و روی استخر فواره های قارچ شکلی ایجاد می کند. پخش آب توسط فواره نیز سبب انتقال اکسیژن مناسبی می شود و در هنگام برخورد با سطح آب را شکسته، و سطح تماس بیشتری را بین آب و هوا بوجود می آورد.

به طور کلی عملکرد دستگاه های هواده اختلاط هوا با آب می باشد که با روش های مختلف صورت می گیرد. دستگاه های هواده استخر علاوه بر اختلاط هوا با آب موجب بر خورد لایه های مختلف آب شده که باعث یکسان شدن دمای آب می شود همچنین ذرات غذا در لایه های مختلف پخش می گردد.

باید توجه داشته باشید که عمل هوادهی توسط دستگاه اسپلش باعث می شود گاز های مضری مانند آمونیاک و نیترات از کف استخر پرورش ماهی به خارج استخر منتقل شود .بهترین کارایی اسپلش های پرورش ماهی در استخر های تا عمق 5/1 متر می باشد.

با توجه به در دسترس بودن منبع برق سه فاز یا تک فاز، هواده اسپلش در دو مدل اسپلش تک فاز و سه فاز تولید می شود.

هواده اسپلش استخر پرورش ماهی

مشخصات فنی دستگاه هواده اسپلش

در ادامه می‌توانید مشخصات دستگاه هوادهی در استخر پرورش ماهی اسپلش را مشاهده نمایید:

  • مدل: تک فاز و سه فاز
  • توان موتور: 0.75 کیلووات، 1.1 کیلووات، 1.5 کیلووات
  • دبی (لیتر در دقیقه): 3500، 4200، 5000
  • انتقال اکسیژن (H/GR):1350، 1620، 1950
  • دور موتور: 2850

انواع دستگاه هواده اسپلش مورد استفاده در مزارع آبزیان

به طور کلی هواده اسپلش دارای مدل‌های مختلفی می‌باشد که این مدل‌ها شامل هواده سوپر اسپلش، هواده توربو اسپلش، هواده اسپلش یک اسب تکفاز، هواده اسپلش یک و نیم اسب سه فاز، دستگاه هواده اسپلش سه اسب و هواده اسپلش ایتالیایی هستند.

دستگاه هواده اسپلش

 مزایای خرید هواده اسپلش برای هوادهی در استخر پرورش ماهی

باید توجه داشته باشید که خرید دستگاه اسپلش برای استفاده در استخرهای پرورش ماهی دارای مزایا و فواید بسیار زیادی می‌باشد که در ادامه به بررسی این مزیت‌ها به طور کامل پرداخته ایم:

  1. جابجایی و نصب و راه اندازی و نگهداری آسان
  2. قابل تنظیم برای میزان محیط فواره کردن آب
  3. اختلاط و همگن سازی هوا در آب تا 2.5 برابر بیشتر از دستگاه های دیگر
  4. ایمنی بالا و جلوگیری از برخورد ماهیان با موتور و پروانه
  5. ساخت قطعات از مواد ضد سایش و مقاوم در ضربه و برابر خوردگی
  6. بهترین هواده برای استخرهای گرمابی
  7. قیمت مناسب و کم مصرف بودن در مقایسه با دستگاه های هواده مشابه
  8. مناسب برای هر نوع استخر به دلیل داشتن قابلیت تنظیم ارتفاع پروانه
  9. پرتاب آب و ایجاد فواره موجب خروج گازهای ارگانیک می شود

هوادهی استخر پرورش ماهی با هواده ایرجت

دستگاه هواده ایرجت یکی از دستگاه های قدرتمند هواده می‌باشد، وسیله ای که امکان اختلاط هوای بیرونی را با آب فراهم می سازد و به راحتی می تواند در انواع استخر پرورش آبزیان فرایند هوادهی (اکسیژن) و جریان سازی را انجام دهد.

مکانیزم این دستگاه به این صورت است که یک الکتروموتور درون یک لوله به پروانه متصل شده است که در هنگام روشن شدن هوای بیرون را توسط قدرت الکتروموتور مکش کرده و پروانه را به چرخش در می آورد در این مرحله هوا با آب درون استخر ترکیب شده و فرآیند اکسیژن رسانی تحقق می‌ یابد.

یکی از مزیت های مهم هوادهی در استخر پرورش ماهی ایرجت ایجاد جریان در اعماق آب به واسطه ی تزریق بالای هوا در آب با قابلیت تنظیم زاویه هوادهی و ایجاد یک جریان دائمی در آب که باعث اختلاط لایه های مختلف شده و مانع ایجاد لایه بندی حرارتی در آب استخرها می شود.همچنین به دلیل شناور بودن آن، نوسانات آب روی کارکرد دستگاه تاثیری ندارد

. دستگاه هواده ایرجت در همه‌ی استخرهای پرورش و تولید گونه‌های مختلف آبزیان و دریاچه‌ها با عمق‌های مختلف قابل استفاده و دارای کاربرد مناسبی است.

هواده ایرجت

انواع هواده ایرجت

به طور کلی هواده ایرجت به دو دسته تقسیم بندی می‌شوند که این دو دسته شامل هواده ایرجت به شکل شناور (کمبوجت) و هواده ایرجت به شکل ثابت (بدون شناور) است؛ در ادامه به بررسی کامل این دو هواده ایرجت پرداخته ایم:

هواده ایرجت شناور یا کمبوجت

ایرجت کمبوجت که به وسیله ی یک طناب هدایت می‌شود در درون استخر آزاد شده و لوله درون آب قرار خواهد گرفت و عملیات جریان سازی و هوادهی در بیشتر محیط استخر انجام می‌شود. هواده ایرجت شناور اینگونه است که موتور دستگاه هواده ایرجت بر روی یک تنه از جنس پلی اتیلن که ویژه برای ایرجت تولید شده نصب می‌شود.

یکی از مزیت های این نوع ایرجت این است که در استخر به آسانی قابل حرکت است. همچنین به خاطر مقاومت زیاد اجزای هواده ایرجت شناور در برابر شوری آب مقاوم است.

هواده ایرجت ثابت یا بدون شناور

ایرجت ثابت که در اطراف دیواره استخر به وسیله ی یک شاسی آهنی قرار گرفته و توانایی جابه‌جا شدن ندارد. این نوع ایرجت به شکل اتصال در یک مکان هوادهی و جریان سازی را امکان پذیر می‌کند.

مشخصات فنی هواده ایرجت

میزان هوادهی: 1600ppm

برق مورد نیاز: تک فاز، سه فاز

قدرت موتور 1.5 اسب بخار، 2 اسب بخار، 3 اسب بخار

انتقال اکسیژن: 4480 ساعت بر گرم و 2980 ساعت بر گرم

دور موتور 2830 دور بر دقیقه

قدرت پرتاپ: 3 متر

مزایای هواده ایرجت

  1. جابجایی آسان
  2. برهم زدن لایه های حرارتی و غذایی به وسیله ی ایجاد جریان افقی در ستون عمودی
  3. مانع لایه بندی های حرارتی با ایجاد جریان دائمی
  4. افزایش قابل توجه اکسیژن محلول در آب به واسطه تولید حباب
  5. گزینه ای مناسب برای استفاده در استخر های با عمق بالای 1.5 متر به خصوص مناطق گرمسیری و استخر های گرم آبی
  6. مقاومت بالا در مقابل زنگ زدگی و خورندگی به دلیل پلاستیکی و استنلس بودن جنس آن
  7. امکان تنظیم زاویه برای حداکثر تبادل اکسیژن در آب
  1. دارای شناور PVC واجزای مقاوم که موجب مقاومت در برابر گرمای خورشید و شوری آب میگردد
  2. به وجود آوردن جریان متناسب که برای تولید نوع‌های مختلف آبزیان به ویژه ماهی‌های خاویار و فیل ماهی عالی ‌می‌باشد

هواده فورس برای اکسیژن دهی استخر ماهی

دستگاه هواده فورس یا سوپر فورس دستگاهی برای عمل هوادهی و جریان سازی در توده های آبی و زیستگاه های پرورش انواع آبزیان نصب و استفاده می شود. این دستگاه با مکش هوا و تبدیل آن به حباب های ریز و تزریق آن در اعماق مختلف آب میزان اکسیژن محلول در آب را افزایش داده وعلاوه بر هوادهی، با بر هم زدن لایه های آب باعث گاززدایی و تصفیه آب و فضولات کف آب می گردد .سیستم دستگاه هواده فورس بسیار ساده بوده و استفاده از این هواده برای انواع استخر ها حتی با عمق کم ‌(20 سانتی متر) دریاچه ها،حوض های ماهی و همچنین در مراکز زنده فروشی و در استخرهای پیش ساخته با توجه به خصوصیات منحصر بفردش کاربرد فراوانی دارد. لازم به ذکر است دستگاه سوپر فورس قوی تر از دستگاه فورس می باشد.

هواده فورس دارای مدل‌های متنوعی همچون هواده فورس 1.5 اسب، هواده فورس 3 اسب، هواده سوپر فورس 1.5 اسب و هواده سوپر فورس 3 اسب است که در ادامه به بررسی مشخصات فنی این دستگاه نیز پرداخته ایم.

مشخصات فنی دستگاه هواده فورس

قدرت موتور : 1و 2و 3 اسب در توان تک فاز و سه فاز

میزان هوادهی: 1500 تا 1800 PPM

قدرت پمپاژ : 1100 تا 1500 لیتر در دقیقه

مزایای دستگاه هواده فورس و سوپر فورس

  1. قابلیت جابجایی و حمل آسان بدیل ساخت یکپارچه دستگاه
  2. تولید صدای بسیار کم و صدای مکش هوا، مناسب برای استفاده در فروشگاه ها و سکو های فروش ماهی زنده
  3. قیمت مناسب و مقرون به صرفه نسبت به دیگر دستگاه های هوادهی
  4. نصب و راه اندازی بسیار آسان
  5. دارا بودن شناور بدون نیاز به تنظیم ارتفاع
  6.  عدم نیاز به روغن کاری و تعمیرات
  7. تولید حباب ریز (اکسیژن) به میزان 0.35 کیلوگرم به ازای 1 کیلو وات مصرف

هواده ونچوری برای استخر پرورش ماهی

هواده ونچوری که با نام هواده ونتوری نیز معرفی میگردد، با پمپاژ آب از طریق ادغام نمودن با هوا باعث هوادهی می شود. دستگاه هواده ونچوری جزو دمنده های هوا در عمق بوده که هوا را از طریق لوله پلی اتیلنی که در بالای آن تعبیه شده و از یک سو به خروجی پمپ متصل است و از سوی دیگر آب با هم ترکیب کرده و یک جریان مداوم از قسمت خروجی آب ایجاد می نماید.

هواده ونچوری یکی از بهترین گزینه های هیدرولیکی در تلفیق عملیات پمپاژ آب و هوادهی است. این هواده با فشار پمپاژ آب عمل میکند و حباب های بسیار ریز هوا را همراه با آب درعمق آب وارد می کند.

به طور کلی این دستگاه شامل دو مدل دستگاه هواده ونچوری تک فاز با توان تک اسب بخار و دستگاه هواده سوپر ونچوری سه فاز با توان سه اسب بخار است.

هواده ونچوری استخر پرورش ماهی 

هواده سوپر ونچوری

دستگاه هوادهی ونچوری مانند هواده فورس و هواده اسپلش نمونه قوب تری نیز دارد که با نام هواده سوپر ونچوری شناخته می شود. قدرت هواده سوپر ونچوری 3 اسب بخار و نوع برق مصرفی آن 3 فاز است.

مشخصات فنی دستگاه هواده ونتوری

مشخصات دستگاه هواده ونتوری برای هوادهی در استخر پرورش ماهی شامل موارد زیر است:

  • قدرت موتور: 1، 1.5 و 2 اسب بخار
  • نوع برق مصرفی: تک فاز
  • میزان هوادهی: PPM1300
  • ساخته شده از پلی اتیلن مقاوم

مزایای هواده ونچوری

از مزایای دستگاه ونچورری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. اصلی ترین و مهم ترین مزیت هواده ونچوری، جریان سازی و هوادهی آب در عمق استخر های پرورش آبزیان است (زیر 40 سانتی متر)
  2. سهولت در استفاده و طراحی زیبا
  3. استفاده در سکوهای فروش ماهی زنده به دلیل فرایند منحصر به فرد خود در عمق کم
  4. خارج شدن گاز های ناخواسته موجود در استخر تا 30 درصد
  5. تسریع روند حل شدن اکسیژن در آب استخر پرورش آبزیان
  6. قابلیت جابجایی آسان به دلیل وزن سبک
  7. تسریع در غنی سازی آب از اکسیژن در لحظه اولیه تا 40 درصد
  8. قابلیت استفاده و کارکرد پیوسته
  9. عدم روغن کاری در طول دوره هوادهی
  10. قیمت بسیار مناسب
  11. عدم استفاده از تکنولوژی پیچیده در ساخت آن
  12. راندمان بالای انتقال اکسیژن به آب نسبت به مصرف انرژی

سوالات متداول هوادهی در استخر پرورش ماهی

بهترین هواده ها برای هوادهی استخر ماهی چه می‌باشند؟
به طور کلی بهترین هواده های موجود در استخر پرورش ماهی شامل هواده فورس، اسپلش، پدل ویل، ونچوری و ایرجت هستند.

در هنگام خرید هواده استخر پرورش مکاهی به چه نکاتی باید توجه کرد؟
بابد توجه داشته باشید که از مهم ترین ویژگی‌ها هواده دستگاه پرورش ماهی می‌توان به قدرت و توان هوادهی بالا مقاوم در برابر نور خورشید، سرما، ضربه های احتمالی، مصرف انرژی بهینه، مجهز به نازل های متعدد جهت تنظیم جریان هوا و آب، کاهش تعداد انشعابات در نصب  جابه جایی و انتقال هواده در سیستم های آبزی پروری بدون مصرف انرژی اشاره کرد.