در ابتدا برای آموزش تشخیص عیب یابی هواکش صنعتی باید دانست از جمله تجهیزاتی که برای تخلیه هوای راکد استفاده می‌شود هواکش صنعتی است که در منازل مسکونی تا محیط های صنعتی و تجاری و حتی ورزشی برای تهویه، خارج کردن هوای نامطبوع و گردش هوا جهت پاکسازی هوای محیط استفاده می‌شود.

آموزش جامع عیب یابی هواکش های صنعتی

در صورت شنیدن صدای اضافی می‌توان بررسی و عیب یابی هواکش صنعتی  توسط خود فرد انجام شود.

اقدامات زیر جهت مشاهده و برطرف کردن مشکل پیش آمده مؤثر می‌باشد.

  1. ابتدا جریان برق ورودی به فن را قطع کنید.
  2. پیچ ها و محفظه اصلی فن را باز کنید.
  3. مسیر پره ها چک کرده و از نبود جسم خارجی در آن اطمینان حاصل کنید
  4. مرکز چرخش پره ها را بررسی کنید تا تمیز باشند و در صورت مشاهده گرده و غبار و چربی آن را رفع کنید.
  5. برای چک کردن چرخش فن، پره ها را در حالت عادی و بالعکس بچرخانید.
  6. برای محکم کاری می‌توان تیغه ها را جدا کنید و پس از روغن کاری در جای خود قرار دهید.

تعمیر هواکش صنعتی

نشانه های خرابی و عیب یابی هواکش صنعتی

عمده دلایل و نشانه های خرابی با بررسی و عیب یابی هواکش با چک کردن عملکرد آن قابل تشخیص است. در اینجا عوامل مهم در خرابی و پیشگیری از آن را توضیح می‌دهیم.

تولید باد با فشار کمتر از حد دستگاه

هواکش های صنعتی با ابعاد بزرگتر و برای تولید حجم بالای باد طراحی و ساخته می‌شوند. کاهش فشار باد در ابتدا می‌تواند به دلیل مقاومت هوا در صورت نبود روزنه خروجی هوا و یا بسته شدن آن باشد زیرا به اصطلاح هوا را به داخل فن برمی‌گرداند و کاهش باد را در پی دارد و یا ناشی از سیستم مجرایی باشد که جریان هوا را محدود می‌کند.

جریان هوای ناکافی می‌تواند به سایر قطعات نیز آسیب بزند و از علت های دیگر می‌توان به موارد زیر اشاره ای داشت:

  • عدم تنظیم دمپرها
  • نشتی در سیستم
  • چرخش پروانه فن در جریان نادرست
  • نصب نادرست
  • انسداد فیلترها

ارتعاش و لرزش هواکش صنعتی در هنگام کار

در زمان بررسی دلایل خرابی و عیب یابی هواکش صنعتی، موردی که در وهله اول باید چک شود نحوه قرار گیری هواکش به صورت تراز است، چنانچه این امر به خوبی رعایت نشود موجب لرزش و صدا می‌شود.این ناترازی می‌تواند در سایر اجزا مانند یاتاقان، چرخ و تسمه باشد که موجب صدا خواهد شد.

برخی از عوامل لرزش و صدا در هواکش های صنعتی موارد زیر عنوان شده است:

  • شل شدن بلبرینگ
  • شل شدن پیچ ها
  • تاب داشتن شافت
  • عدم روغن کاری
  • ورود جسم خارجی به داخل فن

جلوگیری از لرزش هواکش های صنعتی

عیب یابی داغ شدن بدنه و یاتاقان موتور هواکش صنعتی

بررسی دمای فن و قطعات در عیب یابی هواکش صنعتی به خصوص در نوع آکسیال اهمیت بالایی دارد. افزایش دمای یاتاقان ها موجب خرابی به سرعت آن می‌شود. روغن کاری بیش از حد بلبرینگ و تراز نبودن یاتاقان، تاب برداشتن شافت و خرابی قطعات متحرک از علل داغ شدن بدنه می‌باشند.

دلایل دیگری همچون گزینه های زیر را می‌توان نام برد؛

  • عدم هماهنگی حجم و نوع فن با محیط
  • تاب داشتن شافت
  • گرم بودن محل نصب فن و عدم رسیدن هوای خنک به موتور
  • تمیز نبودن یاتاقان ها
  • تنظیم نبودن تسمه

علت نشتی هواکش های صنعتی چیست؟

بهتر است بدانید که نشتی در هواکش‌های صنعتی ممکن است به دلیل چندین عامل اتفاق بیفتد؛ اگر اتصالات (مثلاً لوله‌ها یا اتصالات فلزی) به درستی نصب نشده باشند یا بی‌دقتی در فرآیند نصب وجود داشته باشد، ممکن است نشتی ایجاد شود.نقص در فیلترها، پروانه، یا اتصالات می‌توانند به مسدودی در مسیر هوا منجر شوند که این امر نیز می‌تواند یکی از علت های نشتی رد هواکش‌های صنعتی باشد.

تفاوت هواکش های قدیمی و امروزی چیست؟

نوع کارایی فن های امروزی با مدل های گذشته دستخوش تغییراتی شده است به این صورت که فن های قدیمی فقط هوای تمیز و سالم را وارد محیط بسته می‌کردند که راه خروجی برای هوای نامناسب به بیرون وجود نداشت. هواکش های امروزی علاوه بر دفع چربی و گرمای فضا روزنه هایی برای خروج هوای داخل محیط در آن ها تعبیه شده است که موجب کارایی بیشتر و افزایش تولید این دسته از هواکش ها شده است. بر خلاف دمنده بودن هواکش های صنعتی نسل قدیم، می‌توان در فن های نسل جدید خاصیت مکش بودن آن ها را مورد توجه قرار داد.

ساختار و انواع فن برای عیب یابی هواکش صنعتی

انواع هواکش صنعتی با توجه به سیستم کارکرد و موتور آن ها شامل 3 دسته می‌شوند؛

  1. فن آکسیال(محوری)
  2. فن سانتریفیوژ(گریز از مرکز)
  3. اگزاست فن

از لحاظ شکل ساختاری این نوع فن ها دارای ظاهری مشابه هستند. در این فن ها یک موتور تکفاز یا سه فاز و حتی DC که همراه با یک پروانه در داخل یک محفظه به جا به جایی هوا در محیط های بسته عمل می‌کند. تنها بر اساس نوع پروانه به کار رفته در این سیستم ها توان موتور و هوادهی آن ها متغیر بوده و می‌توانند مساحتی بین 2800 تا 16000 متر مکعب در ساعت را تهویه کنند.

همچنین نوع برق مصرفی هواکش صنعتی شامل دو دسته تک فاز و سه فاز هستند.

بررسی ساختار فن های صنعتی

 5 نکته برای پیشگیری از خرابی وعیب یابی هواکش صنعتی

بهترین راه برای جلوگیری و نگهداری هواکش صنعتی، روغن کاری و سرویس به موقع و منظم آن می‌باشد؛لذا در 5 مورد زیر آن ها را نام می‌بریم.

  1. بازدید منظم از هواکش و کارکرد کلیه اجزای آن
  2. چک کردن تسمه و یا در صورت لزوم تعویض به موقع آن
  3. تعمیر و تعویض موتور در صورت خراب بودن فن
  4. تمیز و گرد و غباری گیری هواکش
  5. روغن کاری و عوض کردن بلبرینگ

نگهداری هواکش اصل مهم در پیشگیری خرابی هایی با هزینه های بسیار سنگین است زیرا؛ روغن کاری و روان سازی بلبرینگ برای صداهای اضافی از یاتاقان استفاده می‌شود. تمیز کردن فن برای تسهیل عملکرد و یا جلوگیری از لرزش ها در نتیجه انباشت گرد و غبار صورت می‌گیرد.

برای پیشگیری از میزان خرابی اتفاقی و عیب یابی هواکش صنعتی، تعمیر و نگهداری هواکش صنعتی باید در فواصل معینی انجام شود که زمان آن باید بر اساس ساعت کار تنظیم شود. فاصله نگهداری و تعمیر باید بر اساس توصیه‌ های نگهداری شرکت سازنده فن‌ها صورت بگیرد.

سؤالات متداول عیب یابی هواکش صنعتی

مهم ترین اصل در پیشگیری خرابی هواکش صنعتی چیست؟
نگهداری هواکش اصلی ترین بخش در پیشگیری خرابی هایی با هزینه های بسیار سنگین است زیرا؛ روغن کاری و روان سازی بلبرینگ برای صداهای اضافی از یاتاقان استفاده می‌شود و با چک کردن روند کاری هواکش می‌توان از خسارات جلوگیری کرد.

علت لرزش ها و صداهای اضافی در هواکش چیست؟
ابتدا نحوه نصب و تراز بودن آن اهمیت دارد و باید بررسی شود.سپس شل شدن بلبرینگ ها و پیچ ها، تاب برداشتن شافت و روان نبودن محور چرخش پره ها نقش بسزایی در ایجاد صدا دارند.

داغ شدن بدنه و موتور هواکش چگونه رخ می‌دهد؟
روغن کاری بیش از حد بلبرینگ و تراز نبودن یاتاقان، تاب برداشتن شافت و خرابی قطعات متحرک از علل داغ شدن بدنه هستند و عواملی مانند گرم بودن محیط نصب و تمیز نبودن تسمه می‌توانند از علل دخیل در داغ شدن بدنه باشند.