تهویه سالن پرورش طیور چگونه است؟

همیشه نقش تهویه در سالن مرغداری در میزان رشد طیور بسیار پررنگ بوده است. با استفاده از هوادهی در سالن مرغداری هم هوای تازه را وارد سالن کرده و هم در کنترل میزان رطوبت و دما نقش بسزایی دارد. در نظر داشته باشید که همواره باید گازهای مضر در سالن پرورش طیور خارج و اکسیژن مورد نیاز پرندگان تامین گردد؛ در  ادامه مطلب به نحوه هوادهی سالن مرغداری به طور کامل پرداخته ایم.

طراحی یک سیستم تهویه مناسب و تنظیم نمودن هوای ورودی به سالن با در نظر گرفتن میزان آسیب هایی که هوای سرد در فصل سرما به گله وارد می کند، یکی از نگرانی هایی است که همیشه ذهن تولید کنندگان را درگیر خودش کرده است. به شکل کلی در کشورما سیستم های تهویه به شکل طولی یا عرضی و یا ترکیبی از آن دو است. تهویه در سیستم ترکیبی این امکان را بوجود می آورد تا برنامه اتوماسیون را نصب و تهویه حداقلی را با استفاده از پنجره های ورودی هوا اجرا کنیم.

تهویه سالن پرورش طیور

اهمیت رطوبت در سالن جوجه کشی

بالا رفتن میزان رطوبت باعث افزایش در میزان فعالیت های میکروبی، ایجاد تغییر در فلور میکروبی بستر سالن، انتشار آمونیاک، پخش بوی نامطبوع و همچنین مشکلات فیزیکی که سبب افزایش تعداد مرغ های وازده می شود.

انواع تهویه مرغداری

بهتر است بدانید که تهویه سالن مرغداری دارای روش های متفاوتی می‌باشد که در ادامه مطلب به بررسی چند مورد از این روش ها به طور کامل پرداخته ایم:

تهویه مرغداری

تهویه طبیعی

در این روش زمانی که دمای داخل و خارج سالن یکی باشد مورد استفاده قرار می گیرد. با کمک دریچه های سقفی و دیواری می توان این تبادل هوا را اتجام داد. همچنین توجه به باد منطقه نیز در طراحی سالن های پرورش طیور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هوای گرم به دلیل اینکه سبک تر از هوای سرد می باشد، به سمت بالای سالن حرکت کرده و از آنجا خارج می شود که در نتیجه با خود گرد و غبار و رطوبت را نیز حمل می کند. به همان نسبت که هوای آلوده و گرم خارج می شود، هوای تازه وارد محیط می شود.

هوادهی سالن مرغداری با تهویه مکانیکی

تهویه مکانیکی سالن پرورش طیور با استفاده از 3 روش فشار منفی که به وسیله فن و هواکش ، هوای مرطوب داخل سالن خارج و با ایجاد فشار منفی درون سالن و وارد شدن هوای تازه، این عمل انجام می شود. روش دوم فشار مثبت است که عکس فشار منفی عمل کرده و بوسیله هواکش هایی هوای تازه به داخل سالن تزریق می شود و همین امر سبب می گردد هوای داخل سالن همیشه در گردش باشد. یکی از مزیت های فشار مثبت این است که هواکش به صورت مستقیم با گازهای مختلف در تماس نمی باشد. مورد سوم هم هوادهی با استفاده از فشار مساوی است. در این روش هم ورود و خروج با استفاده از هواکش صورت میگیرد و تمامی مزیت و معایب دو روش قبل را دارا می باشد. وسیله ای به نام مانومتر وجود دارد که این روش را با استفاده از آن انجام می دهند و این وسیله بوسیله جریان هوا مشخص می کند که تهویه از کدام روش صورت گیرد.

تهویه عرضی

یکی از روش های هوادهی سالن مرغداری روش عرضی می‌باشد؛ در این روش هواکش ها را بر روی یکی از دیوارهای جانبی نصب و در دیوار مقابل آن دریچه هایی جهت ورود هوا ایجاد می شود. هواکش ها در مناطقی که سرد سیر است باید در ارتفاع پایین و در مناطقی که گرمسیری است، باید در سقف نصب گردند.

تهویه عرضی مرغداری

تهویه تونلی برای هوادهی سالن مرغداری

از این روش بیشتر در مناطقی که دمای هوا بالا است، استفاده می شود. این روش به این صورت است که هواکش ها را در یک سمت دیوار عرضی و هواده ها را در سمت دیگر دیوار عرضی قرار می دهند. از مزیت این روش عبور هوای درای گردوغبار و مرطوب با سرعت 4.2 متر بر ثانیه  می باشد. همین امر سبب گردش و عبور هوا از میان پرندگان و خنک سازی آنها می گردد.

تهویه سقفی

این روش تهویه همانطور که از اسمش پیداست، نصب هواکش سقفی صنعتی و دریچه ها بر روی سقف سالن مرغداری می باشد. به دلیل اینکه همیشه هوای گرم به سمت بالا حرکت کرده و در سقف سالن تجمع پیدا می کند، بنابراین باید هوا دائما در گردش باشد و با نصب هواکش در سقف می توان این هوا را تهویه نمود. این شیوه در سالن هایی که عرضشان بیش از 12 متر است بکار می رود.

تهویه سقفی

استفاده از تهویه از کف بری هوادهی سالن مرغداری

با ایجاد کانالهایی در کف سالن مرغداری و سپس پوشاندن این محفظه ها که در انتهای این کانال ها نیز هواکش های مکنده استفاده می شود، تهویه از کف نام دارد. در نتیجه با مکش هوای درون سالن از کف و خارج نمودن آن با استفاده از کانال های تعبیه شده تهویه انجام می شود.

در صورتی که به هر دلیلی طول کانال کشی طولانی شود استفاده از فن آکسیال  توصیه نمی شود و در این حالت بهتر است از هواکش سانتریفیوژ استفاده کرد.

 

هوادهی سالن مرغداری در تابستان

همانطور که دمای پایین برای طیور مضر است به همان نسبت دمای پیش از اندازه هم سلامتی طیور را به خطر می اندازد. سالن های مرغداری به دلیل اینکه مانع از بالارفتن دما شوند، از هواکش های مختلفی جهت تهویه و پایین آوردن دما استفاده می کنند. این نکته را در نظر بگیرید که سیستم پد وکولینگ تنها کافی نیست و باید از هواکش هم در هوادهی سالن مرغداری برای تابستان استفاده کرد. در حقیقت هواکش با ایجاد فشار منفی و ورود هوا از بین این پدها خنک شده و سبب پایین آوردن میزان دما در سالن های مرغداری در فصل گرما می گردد.

تهویه مرغداری در زمستان چگونه است؟

باید توجه داشته باشید که هوادهی سالن مرغداری در زمستان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ باید توجه داشته باشید که حجم هوایی که وارد سالن مرغداری می‌شود در زمستان به علت اینکه هوای بیرون سرد است کمتر از فصل های گرم مانند تابستان و یا بهار می‌باشد. در جدول زیر می‌توانید مقادیر تهوبه هوا در زمستان را به راحتی بررسی نمایید.

سن پرنده به روز
متر مکعب / ساعت
متر مکعب کل / ساعت
1-7
0/16
3200
8-14
0/42
8400
15-21
0/59
11800
22-28
0/83
16800
2935
0/93
18600
36-42
1/18
23600
43-49
1/35
27000
50-56
1/52
30400

نکات مهم هنگام تهویه سالن مرغداری

یکی از پارامترهایی که در میزان سلامت و پرورش درست سالن های طیور نقش اساسی دارد، سیستم تهویه می باشد. تهویه سالن مرغداری به کنترل شراطی مثل، دما،رطوبت،هوای تازه و… کمک شایانی می کند. از دیگر علت هایی که باید در تامین اکسیژن مورد نیاز پرندگان و دفع گازهایی که برای آنها مضر است دقت لازم را به عمل آورد،اصلاحات ژنتیکی متنوعی است که در پرندگان ایجاد کرده اند و بطور مثال در عرض 6 هفته پرنده به وزنی حدود 50 برابر خود می رسد.

تهویه مرغداری تنها به جابجایی هوا اطلاق نمی شود و باید منجر به تامین اکسیژن لازم و همچنین دفع گازهایی که برای پرندگان مضر هست نیز شود. در نتیجه کنترل شرایطی مانند اکسیژن، میزان دما، رطوبت، دی اکسید کربن و… در سالن های مرغداری چه بصورت سنتی باشد و یا بصورت صنعتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

این نکته را هم باید اضافه کنیم که از فضولات پرندگان گاز آمونیاک خارج می شود که این گاز بسیار سمی و زیان آور است و حتی منجر به خفگی پرندگان داخل سالن می گردد. بنابراین اگر این گاز خطرناک از سالن مرغداری تهویه نشود و اکسیژن لازم برای این پرندگان تامین نشود، تلفات شدیدی را در پی خواهد داشت. همجنین پرندگان در زمانی که دفع فضولات را انجام می دهند، مقدار بسیار زیادی از آب بدن خود را نیز ار دست می دهند و بستر خود را مرطوب می کنند.

همین رطوبت موجود در بستر سبب افزایش گاز کربنیک و آمونیاک شده و در سالن پخش می شوند که این امر در تنفس مستقیم پرندگان تاثیر بسیار منفی را می گذارد. از آنجایی که پرندگان حیواناتی هوازی می باشند و نیاز به اکسیژن در آنها بالا است و جهت هضم بهتر و دریافت انرژی به اکسیژن زیادی نیاز دارند،در نتیجه همواره باید هوای تازه وارد محیط شود و بطور مداوم عمل تهویه سالن مرغداری انجام گردد.

هویه هوای مرغداری

اهمیت تهویه سالن مرغداری در فصول گرم سال

همه می دانیم که دما در بهبود شرایط رشد طیور بسیار اهمیت دارد، همانگونه که دمای پایین مضر می باشد، دمای بالاتر از حد هم برای سلامت طیور زیان آور است. از همین رو پرورش دهندگان طیور در فصول گرم سال از انواع تجهیزات سرمایشی و خنک کننده در سالن خود نصب می کنند. سیستم پد و فن به تنهایی سبب خنک سازی محیط نمی گردد و یکی دیگر از تجهیزاتی که به خنک کنندگی و تهویه کمک بسیاری می کند، هواکش است.

اهمیت فن مرغداری

همانگونه که گاز دی اکسید کربن درون سالن مرغداری باید تهویه شود، به دلیل وجود آب زیاد درون فضولات پرندگان و طیور که با تبخیر در فضای سالن پخش می شوند، این مایعات نیز که رطوبت را شکل می دهند باید با استفاده از فن دستگاه جوجه کشی تهویه شوند. همواره رطوبت در سالن پرورش طیور باید در حد استاندارد قرار داشته باشد تا از بروز بیماری و یا خشکی بیش از حد جلوگیری شود.

در نتیجه اگر کار پرورش طیور را انجام می دهید و سلامتی و کیفیت پرندگانتان برای شما اهمیت دارد، حتما تهویه سالن مرغداری  خود را با دقت انجام دهید زیرا در سلامت طیور نقش اساسی ایفا می کند.

فن مرغداری

سوالات متداول هوادهی سالن مرغداری

میزان رطوبت در سالن مرغداری در زمان جوجه کشی چقدر است؟
رطوبت سالن مرغداری خصوصا در زمان جوجه کشی خیلی مهم است و باید چیزی بین 70 الی 80 درصد باشد. در غیر اینصورت جوجه با رطوبت 10 یا 20 درصد دچار بی آبی و یا وازدگی شده که سبب اختلال در رشد جوجه می گردد.

از چه سیستم هایی برای تهویه هوا مرغداری استفاده می‌شود؟
به طور کلی خوادهی مرغداری توسط دستگاه های تهویه سقفی، عرضی، طبیعی، مکانیکی، تونلی و … صورت می‌گیرد.